Predstavljamo izid Ictuscordis ''memoriae'' albuma na založbi Kamizdat www.kamizdat.si
Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image
fotografije: Fleur Media, Tina Glavič Novak, Alja Bulič, Sara Isa Djukanovič, Jan Prpič, Matej Vidmar, Nuša Ofentavšek, Iringó Simon
ICTUSCORDIS je serija avdiovizualnih uprizoritev, ki v središče raziskav postavlja srčni utrip.
Serija raziskuje presečišča umetnosti in tehnologije ter povezave med fizičnimi in psihološkimi vidiki kulturnega izražanja.
V seriji se avtor Januš Aleš Luznar posveča raziskovanju interakcij umetnosti, psihologije in tehnologije ter povezavam med fizičnimi in duševnimi mehanizmi.
Čeprav govorijo različne jezike, ki jih je težko prevesti, umetnik išče njihove naključne in nesporne vzporednice, preko katerih komunicirajo. Srce v seriji bistveno presega polje metafor, saj je dejanski, živi, fizični, glasbeni in vizualni inštrument.
Človeško srce je v seriji umeščeno v različne kontekste in tako presega ločitev, ki jo človek doživlja med antropoceno epoho, zaradi izgube stika s seboj in posledično z naravo.
Avtor išče odgovor v ultimativni intimi, ki jo nagovarja z odprtim srcem, subjekt pa umešča v prostor neizbežne resnice, kjer človek ne more več pobegniti, ne pred samim seboj in ne pred drugimi.
Serija temelji na avdiovizualni podobi, ki izhaja iz srčnega utripa in dinamično prikazuje intimno razmerje med občinstvom in kolektivnim srčnim utripom. Umetnik raziskuje uporabo biofeedback metode kot umetniški navdih z aplikacijo povratnih zank med fizičnimi in duševnimi stanji.
Cilj serije je prebuditi zavest s poslušanjem in opazovanjem. Najti sebe v srčnem utripu drugega pomeni prepoznati povezavo med vsem.
Januš Aleš Luznar je novomedijski umetnik, raziskovalec umetniških praks, glasbeni producent, DJ in performer, ki v zadnjem času raziskuje človeško srce, kot intimno umetniški izrazni inštrument.
Ostala dela in povezave:www.soundcloud.com/yanooshmusicproductionswww.soundcloud.com/ohmfathttps://yanooshmusicproductions.bandcamp.comhttps://www.facebook.com/yanooshmusichttps://www.facebook.com/ohmfathttps://www.instagram.com/yanooshmusic

UPRIZORITVE


Prihajajoče:
Open Source BodyVolumes Lab, Paris 22.5. 2021 @ 20:00
https://www.opensourcebody.eu/
Za obvestila o dogodkih, se lahko prijavite na:
ictuscordisorg@gmail.com
Pretekle:
‘’variatio’’
'' memoriae album release '' (modulatio & vatiatio - gostja Inti Šraj)
Kino Šiška, Ljubljana16.3.2021 @ 20:00
Video premiera, posneta v ŠD Tabor, Ljubljana:
25.12.2020 ob 20:00
Gostje:
Marko MandićValentino KanzyaniNatalija Gros

ŠD Tabor, Ljubljana
‘’dialogue’’
Španski borci, Ljubljana 29.10.2019 @19:00, 20:30 30.10.2019 @ 20:30
‘’modulatio’’
MU theater, Budapest22.10. 2020 @ 20:0023.10. 2020 @ 20:00
Račka festival, Celje 26.9.2020 @ 19:00, 21:00
Pixxelpoint Festival, Nova gorica16.11.2019 @ 17:00, 18:00, 19:00
ČMC, Mladi zmaji Črnuče, Ljubljana25.9.2019 @ 18:00, 20:00, 21:00
PifCamp prezentacije, Soča 5.8.2019 @ 22:00, 23:006.8.2019 @ 22:009.8.2019 @ 22:0010.8.2019 @ 22:00
Pocket Theater / Ljubljana27.5.2019 @ 19:00, 20:30, 22:0028.5.2019 @ 19:00, 20:30, 22:00
Dark City / Raum 8 – Klagenfurt5.4.2019 @ 21:30, 22:30, 23:306.4.2019 @ 10:30, 13:30, 16:30, 19:00
Atelje M 15 – Švicarija / Ljubljana21.12.2018 @ 20:00, 20:30, 21:00
Dvorana Tabor / Ljubljana24.11.2018 @ 21:00, 22:00, 23:0025.11.2018 @ 22:00, 23:00, 24:0026.11.2018 @ 23:00, 23:45, 00:15

Sledite nam na:facebookhttps://www.facebook.com/ictuscordisorgsoundcloudhttps://soundcloud.com/ictuscordisorg
ICTUSCORDIS ‘‘ variatio ’’ 2020
"Variatio" je prvi performans iz serije Ictuscordis, v katerem Januš Aleš Luznar manipulira srčni utrip Drugega. Na premierno izvedbo je povabil goste, ki se tudi sami ukvarjajo z različnimi vidiki telesa, utripa oz. zvoka, in prihajajo iz igralskega, glasbenega in športnega sveta; Marko Mandić, Valentino Kanzyani in Natalija Gros. Posamično je ozvočil njihova srca in iz specifičnosti njihovih utripov izvajal avdiovizualno popotovanje, namenjeno individualnemu izkustvu in kolektivnemu doživetju.
Avtor je manipuliral z zvokom srčnih utripov v realnem času s pomočjo modulacijskih efektov ter synthesizerjev in ustvarjal elektronsko avdiovizualno kuliso.
“Variatio” se posveča raziskovanju vpliva psihološko-manipulativne zanke oz. manipulativnega ‘’biofeedback loopa’’ na različne profile ljudi. Avtorja v nadaljnjem raziskovanju projekta zanima njihov odziv na Ictuscordis izkušnjo, tudi z vidika njihove profesije, zato vsaki seansi sledi tudi krajši pogovor z gosti.
Med pripravami na performans v letu 2020 je avtor v studio povabil več gostov, na katerih je preizkušal "variatio." Izseke zvočnih posnetkov iz teh srečanj pa bo vključil v nastajajoči album v sodelovanju z založbo Kamizdat, ki bo izšel marca 2021.
Gostje:
PerformansValentino Kanzyani, Natalija Gros, Marko Mandić
StudioTatiana Kocmur, Inti Šraj, Aljoša Cetinski, Vid Vanja Vodušek, Alja Bulič

Sodelavci Januš Aleš Luznaridejna zasnova, zvok, vizualna podoba, produkcija
Dr. Vid Vanja Vodušekpodpora s področja psihologije
Sara Isa DjukanovičFotografija
Črt Trkman in Adam MulalićVideo in kamera
David Lavričprodukcija
Alja Buličprodukcija Producent: Kud Center 21 / Hupa Brajdic Koproducent: ŠD Tabor, Studio Sokol, Zavod Gamayuna,

Posebne zahvale:
ŠD Tabor, Zavod Gamayuna, Shtrayfix events, Jure Jovan, Martin Adam Stevens, Kamizdat, Črt Trkman, Adam Mulalić, Sara Isa Djukanovič, Vid Vanja Vodušek in vsem gostom, ki so posodili svoje srce.
Projekt je podprlo:MZK Ministrstvo za kulturo Slovenije, ŠD Tabor in Zavod Gmajuna
ICTUSCORDIS ‘‘ dialogue ’’ 2019
Avdiovizualni plesni performans, ki temelji na srčnem utripu dveh izvajalcev, plesalca in glasbenika.
Izvajalca predstavljata zvočni in vizualni inštrument.V ospredju performativne raziskave in uprizoritve je ustvarjanje novega referenčnega prostora, prepleta znanosti in umetnosti na primeru ritmičnega sovpadanja in sinhronizaciji dveh srčnih utripov.
Januš Aleš Luznar za zaznavanje zvoka srca uporablja posebej prilagojen mikrofon z visoko občutljivostjo, priključen na mešalno mizo in modulacijske efekte, s katerimi srčni utrip manipulira v ritmično in harmonično elektronsko glasbo.
Telo plesalca Gyule Cserepesa je povezano s senzorjem srčnega utripa, ki nadzoruje vizualno podobo performansa. Avdio del predstave se prek zvočne manipulacije odziva na srce glasbenika, srčni utrip plesalca pa vpliva na vizualno vsebino.
Avtorja v uprizoritvi raziskujeta, kako navzočnost in atmosfera glasbe ter gibov plesalca vplivata drug na drugega, v kakšnem jeziku se pogovarjata njuni srci.
Z performansom raziskujeta prostor sinhronizacije in harmonijo sobivanja.
Sodelavci Januš Aleš Luznaridejna zasnova, zvok, vizualizacije, produkcija
Gyula Cserepeskoreografija, ples
Zoran Grabaracoblikovalnje luči
Gregor Krpič, Lovrenc Košeninatehnična podpora
Dr. Vid Vanja Vodušekpodpora s področja psihologije
Alja Buličprodukcija Producent: Kud Center 21 / Hupa Brajdic Koproducent: Atelier 21220
Posebne zahvale:
Španski borci, Zavod Projekt Atol, Društvo Ljudmila, PifCamp
Projekt so podprli:MOLJSKDImre Zoltán Program - National Cultural Fund, Hungary
ICTUSCORDIS ‘’modulatio’’ 2018 V prvem delu serije Januš Aleš Luznar vabi svoje občinstvo na intimno potovanje svojega srčnega utripa. Gre za avdiovizualni performans, kjer nastopajoči postane simultani inštrument. Umetnik s posebno prilagojenim mikrofonom z visoko občutljivostjo ozvoči svoje srce in z njim v realnem času modulira prek zvočnih efektov in različnih avdio tehnik. To se odraža z vzburjanjem in pomirjanjem srca ter spremenbo intezivnosti srčnega utripa. Iz zvoka svojega srca v realnem času sproducira elektronsko glasbeno kuliso, ki jo interpretira tudi v abstraktne vizualizacije.
Slednje zaradi svoje mogočnosti in intenzivnosti povzročajo psihološke manipulativne zanke, ki jih umenik v živo oblikuje glede na dramaturgijo zvočnega dela nastopa. Za nastop ni uporabljenih predposnetih zvokov ali vzorčenj. Januš Aleš Luznar s performansom ''modulatio'' vabi občinstvo v posvečeni prostor umetniške in duhovne intime ter obiskovalce poziva, naj se prepustijo glasbi in vizualizacijam njegovega srca. Performans ponuja intenzivno izkušnjo, zato ob zaključku občinstvo in umetnik potrebujeta nekaj časa, da se začneta zavedati svoje okolice, temu pa sledijo kratka vprašanja in odgovori.
Sodelavci
Januš Aleš Luznaridejna zasnova, zvok, vizualna podoba, produkcija
Den Barucavizualizacije
Gregor Krpičtehnična podpora
Dr. Vid Vanja Vodušekpodpora s področja psihologije
Alja Buličprodukcija Producent: Kud Center 21 / Hupa Brajdic
Posebne zahvale:
Zavod Projekt Atol, Društvo Ljudmila, PifCamp, ŠD Tabor, Zavod Kersnikova, Akustika Bahun, Shtrayfix events, Fleur Media
Projekt sta podprla:MOLJSKD
v ljubečem spominu Jasni Aleš Luznar in Janušu Luznarju